2011. november 28., hétfő

Bauhaus stílusirányzat

A Bauhaus művészeti iskolát Walter Gropius alapította 1919-ben. Felismerte annak szükségszerűségét, hogy a kor építészeinek és a magának utat törő új generációnak, szüksége van egy modern szemléleten alapuló, kísérletezni és újítani hajlandó stílusirányzatra.
Még a háború alatt kidolgozta az új műhelyiskola munkamódszerét-ahogy mondta- „a valóság és a az idealizmus közötti szakadék áthidalására”.

Jelszava a „munka és kutatás” volt. Az akkor technikai vívmányokat felhasználva művészeti alkotásokat kívánt létrehozni, a modern ipari termelés segítségével. Így próbálva egyensúlyozni az idealizált világ és valóságos világ között. Újrafogalmazták a bútorral és a kiegészítőkkel szemben eddig támasztott igényeket.
A Bauhaus stílus rövid életű volt Németországban(1919-1933), mert a náci rezsim betiltotta. Így Gropius és a köréhez tartozó művészek az Egyesült Államokban folytatták tevékenységüket, ahol újszerű stílusirányzatukkal nagy népszerűségre tettek szert.
Olyannyira népszerűvé vált ez az irányvonal, hogy iskolák, lakóházak, hivatalok, irodák épültek e stílusban. A tista formákat keresik, minden mellékeset zavaró díszítést száműznek.
A Bauhaus enteriőr kortárs és modern. Jellemzőek rá a fehér vagy natúr árnyalatokban pompázó falak, minden díszítés nélkül és az sem ritka, hogy anyaguk üveg. 

Az ablakok egyszerű vonalvezetésűek és gyakran óriási méretűek. Sehol egy díszítés, egy feleslegesnek vélt görbület, így a figyelmünk nem kalandozik el a részletekben. Légies stílus ez, mely üdvözli a fém, a kő, a tégla, a parafa, a fa és az üveg használatát. 
Napjainkban egyre népszerűbb. Sőt elég szembetűnő a párhuzam a ma oly népszerű minimál stílus és Bauhaus között. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése